13 Ocak 2011 Perşembe

Merhaba Çiçek Sevenler...


Yeni bir yılla birlikte ister bahçede, ister balkonda ve hatta salonlarda yetiştirdiğimiz, gözlerinin içine baktığımız bitkilerimizin bakım zamanı başlıyor.

Öncellikle merhaba bitki sevenler...

Ocak ayı genel anlamda çoğu bitki türlerinin uyku dönemidir. Dolayısıyla besin ve su ihtiyaçları oldukça azdır. Bu dönemde yapılabileceklerin en başında mevsimsel budamalar gelir.
Şöyle yapalım öncelikle; pek çok bitki var ve ayrı yörelerde farklı isimlerle adlandırılırlar. Bu isim karışıklığını ortadan kaldırmak için bazı zamanlar Latince adları ile yazmak bitkilerimizi karıştırmamak adına isabetli olacaktır.

OCAK AYINDA BAHÇEMİZDE YAPILACAK BAKIM ÇALIŞMALARI:

Budamanın en yoğun olduğu ay, başta da belirttiğim gibi bu aydır.

Güller: Eylül budaması yapılmadıysa güllerinizi toprak seviyesinden bir karış yükseklikte bırakarak üst dallar alınmalıdır. Bunu yaparken, bitki çatısını mutlaka genç sürgünlerden oluşturmalısınız. Bir kökte yerine göre 3-4 ana dal bırakıp, gelişmemiş yaşlı dalları almalısınız. Eğer üretim yapmak istiyorsanız budamış olduğunuz dallardan çelik alabilirsiniz. Bu ay içerisinde yine sarmaşık gülleri de budanmalıdır.
ÇELİK ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:

- Bir çeliğin uzunluğu 15-20 cm. olmalıdır.
- Çelik aldığımız dalın, gülünün dökülmüş olmasına dikkat edilmelidir.
- Çeliğin üstten bir iki yaprağı bırakılıp öyle çelikleme yapılmalıdır.

BAKIM:

Mantar ve aşırı soğuk iklimlerde yetiştirilen gülleri bu etkenlerden korumak için ''GÖZ TAŞI'' diye bildiğimiz, Bakır sülfat+Kireç (Bordo bulamacı) ile güllerimizin tüm gövdeleri ilaçlanmalıdır.


BAHÇEMİZDEKİ DİĞER BİTKİLER:

Meyve  ağaçlarından tutun da diğer çalı gruplarına giren bitkilerin budanması bu aylarda başlar. Bu ayın soğuğundan korumak için MELİSA, JAPON GÜLLERİ, BEGONVİLLER, KAUÇUK v.b gibi bitkilerin budanması geciktirilmelidir. Ayrıca bu tip soğuğa dayanımı az olan bitkilerin  toprakla bağlantı gövde kısımlarını yanmış hayvan gübresi ya da saman türü materyallerle sarmak iyi olur. Bitkinin büyüklüğüne göre naylondan da basit bir örtü yapılabilir. Limon dahil bu tip hassas bitkiler kar alan bölgelerde ancak limonluklarda yetiştirilebilir.

Bordo bulamacını tüm otsu bitkileriniz haricinde mutlaka kullanınız.
Ziraii ilaç kullanmayacaksanız, özellikle ''kabuklu bit'' parazitli bitkilerinizi mutlaka alandan uzaklaştırınız. Aksi takdirde diğer bitkilerinize de geçebilir.


ÇİMLER:

Bu dönemde yine tüm çim türlerinin gelişimlerinde duraksama vardır. Zaten sıcak iklim çimleri kış uykusundadırlar. (BERMUDA, UGANDA) Diğer serin iklim çim türlerine bu aylarda fazla müdahale edilmez bakım yönünden. Yabancı otların faaliyete geçeceği unutulmamalı, gerekli kültürel ya da kimyasal mücadeleye başlanmalıdır. Çim alanımız üzerindeki yapraklar toplanmalıdır. Bu arada salyangozların  ve mantar hastalığının da nemden dolayı gelişebileceği unutulmamalıdır. (ÇİM ALANLAR KONUSUNDA KARŞILAŞTIĞINIZ SORUNLARI BANA MUTLAKA İLETİNİZ. ÇÜNKÜ ÇİM ALANLARI APAYRI VE GENİŞ YELPAZELİ BİR KONUDUR.)

SALON BİTKİLERİ:

Genelde salonlarımızda sıcak seven ve doğrudan güneş istemeyen bitkiler yetiştiririz. Bu aylarda hemen hemen hepsi gelişmelerini durdurmuştur,  pek fazla bir şeye ihtiyaç duymazlar. Özellikle sulamaya çok dikkat edilmeli, gerekmiyorsa eğer sulamayı bırakmalıdır. Aksi taktirde bitkilerimizde çürümeler başlar.

Şimdilik bu kadar...İlerleyen günlerde belli başlı bitkilerin ayrı ayrı bakımlarını elimden geldiğince  açıklamaya çalışacağım. Aklınıza takılan bitkiler hakkında daima bana not bırakabilirsiniz. Sevgiyle kalın.

Levent ÖZCAN

4 yorum:

Hamiyet Akan dedi ki...

Blogunuz maviye ve yeşile kucak açmış ve sımsıkı sarılmış durumda. Çok güzel, insana huzur veriyor.

Kışın bahçemden uzak kaldığım için ilgilenmesemde yazın kendimi bahçeme adıyorum. Ve eminim sizin blogunuza sıksık uğrayıp bilgilerinizden yararlanacağım. Bu güzel bilgiler için teşekkürler.
İyi akşamlar.

Levent ÖZCAN dedi ki...

Sayın HAMİYET AKAN ;Öncelikle ziyaretiniz, yorumunuz ve blogunuz da yayınladığınız güzel şiirleri bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.

hülya dedi ki...

sizin blogunuzda çok güzel,tam olarak inceleyemedim ama sanırım sizde benim gibi çiçeklerle falan uğraşıyorsunuz,kolay gelsin...

Levent ÖZCAN dedi ki...

RATATOULE;Her zaman bloğuma beklerim.Bitkiler konusunda bilgilerinizi önemsiyorum.Ziyaretiniz beni memnun etti.Çok teşekkür ederim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...