30 Haziran 2010 Çarşamba

BADEMLİ

Karadağ eteklerine kurulan Bademli Köyü'nene ilk yerleşenler, göçebe halinde yaşayan Oğuz Türkleridir. Kaan ve Hardal aşiretlerine mensupturlar.

“Eski Elbedir” adı verilen ilk yerleşim yeri bugünkü köyün doğusunda “Kocaçitlenbik” mevkiindedir. 1890 yıllarında da “Kışla” mevkiine yerleşmeye başlamışlardır.

Bu sıralarda “Ancanos” isimli bir Rum da bugünkü köyün bulunduğu yere gelerek ev yapmış. Zamanla Rumlar çoğalmaya başlamış. Kışla mevkiindeki Türkler de aşağı gelerek ev yapmaya başlamışlardır.

Yunanlıların 15 Mayıs 1919’da İzmir’e asker çıkarmaları üzerine Bademli de işgale uğramıştır. Düşman işgalinden 15 Eylül 1922’de Türk Süvari Birlikleri gelerek kurtulmuştur. Köydeki Rumlar Midilli’ye kaçmışlardır. Kurtuluş Savaşı’ndan önce “Ancanos” olan köyün adı, çevrede çok sayıda badem ağaçlarının bulunması nedeniyle “Bademli” olarak değiştirilmiştir.

İzmir ilinin büyük köylerinden biri olup Dikili ilçe merkezinden 7 km. uzaklıktadır. Tarihsel birikimi, doğal güzellikleri, verimli topraklarıyla Bademli, Ege’nin henüz keşfedilmemiş saklı cennetidir…

Zeytin ağaçları, turkuaz rengi denizi, henüz bakirliğini koruyan koyları ve tertemiz havasıyla her köşesi gezilip, görülesi bir köy, adeta cennetten bir köşe Bademli...

Köy mimarisinde taş evler dikkat çekiyor ve yanı sıra tabi ki adeta Ege köylerinin simgesi olmuş beyaz kireç badanalı evler...
Bademli'de görülebilecek yerlerin başında Killik Koyu, Ilıca Bölgesi, İskele, Hayıtlı Koyu gelir. Dikili'ye 7 km. mesafededir ve düzenli olarak çalışan minibüsler ile ulaşımı sağlanmaktadır.
Bademli'ye yakın sayılabilecek yerler arasında bulunan Bergama da görülmeye değer. Dikili otogarından düzenli olarak yapılan seferlerle Bergama'ya ulaşmak mümkün. Mysia bölgesinin önemli kentlerinden olan Bergama (Pergamon), akropolün bulunduğu tepenin eteklerinden başlayarak ovaya doğru yayılmıştır. Hem genel anlamda şehirdeki tarihi doku, hem de Bergama Müzesi görülmeye değer yerlerdendir.

Killik

Killik belki de Ege'nin en güzel koylarındandır.
Killik ile ilgili görseller için lütfen tıklayınız .

Ilıca

Volkanik bir yapıya sahip Karadağ'ın eteklerinde bulunmaktadır 
ve deniz manzarasıyla Bademli köyünün görülmesi gereken yerlerindendir.
Ilıca ile ilgili görseller için lütfen tıklayınız .

 

İskele

Bademli doğal limanı, birbirine paralel iki ada ve bunların kuzeyinde kalan
sığ bir koydan oluşan bölgeye verilen genel isimdir.
Asıl Bademli limanı, bu bölgenin kuzeyinde kalan koyun içidir.
Bölge sahilleri ve denizi doğal olarak çok güzel bir tabiat köşesidir.
İskele ile ilgili görseller için lütfen tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...